Jean-Pierre Étienne Vaucher (27. dubna 1763 Ženeva - 5. ledna 1841 tamtéž) byl švýcarský botanik a protestantský teolog.
Život
Po studiu teologie byl roku 1787 vysvěcen a stal se farářem. Vedle svého zaměstnání se také věnoval botanice. Byl jmenován profesorem církevních dějin na ženevské univerzitě, a byl také čestným profesorem botaniky a fyziologie rostlin.
Jako první studoval historii vývoje řas. Ve své Histoire des Conferves d’eau douce popisuje u rodů Spirogyra a Zygonema proces konjugace. Také popsal výstavbu nových pletiv v buňkách Hydrodictyonu. Je po něm pojmenován rod žlutozelených řas Vaucheria.
Mezi jeho žáky patřili například Hans Konrad Escher von der Linth, Augustin Pyramus de Candolle, Carlo Alberto I., Hans Conrad Stadler a také Alexandre Colonna-Walewski.
Jean-Pierre Vaucher má v Mezinárodním rejstříku jmen rostlin zkratku Vaucher.
Dílo
Cours d’instruction religieuse Fick, Ženeva 1804/1807
Histoire des Conferves d'eau douce, contenant leurs différens modes de reproduction, et la description de leurs principales espèces, suivi de l'histoire des Trémelles et des Ulves d'eau douce. Paschoud, Ženeva 1803
Histoire physiologique des plantes d'Europe ou exposition des phénomènes dans leurs diverses périodes de leur développement. Marc Aurel Frères, Paříž 1841
Mémoire sur la chute des feuilles. In: Mémoires de la Société de Physique et d'Histoire Naturelle de Genève, 1821/1822, str. 120-136
Mémoire sur la sève d'août et sur les divers modes de développement des arbres. V Mémoires de la Société de physique et d'histoire naturelle de Genève, 1821/1822, str. 291-308
Mémoire sur les seiches du lac de Genève, Paschoud, Ženeva 1805
Monographie des orobanches, Paschoud, Ženeva 1822
Monographie des prêles. Paschoud, Ženeva 1822
Un séjour à Paris. 5 carnets de voyages, Bourot, Paříž 1782
Sermon sur l’Ascension, 1818-1820
Souvenir d'un Pasteur Genevois, ou recueil de sermons Fick, Ženeva 1842
K provozování webu využíváme takzvané cookies. Cookies jsou soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním tohoto webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme.OK